Voor kinderen en jongeren

Wat betekent de scheiding voor jou?

Als jouw ouders uit elkaar gaan, heeft dat gevolgen voor jou. Je hebt waarschijnlijk veel vragen maar ook gevoelens van boosheid, twijfels en onzekerheid. Het kan fijn zijn om daar met iemand over te praten. Het Adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap biedt een luisterend oor en geeft antwoord op al jouw vragen.

artwork

Je bent niet alleen

Jaarlijks krijgen 84.000 kinderen te maken met een scheiding

Voor al deze kinderen is de impact groot. Ondanks dat het misschien beter is dat de wegen van je ouders gaan scheiden, brengt het voor jou wel de nodige uitdagingen met zich mee. Het voelt alsof je moet kiezen tussen je ouders, je hebt vragen over vakanties, over het vieren van verjaardagen en het verdelen van je tijd tussen beide ouders. Daarnaast ervaar je misschien wel boosheid, veel verdriet en schuldgevoelens. Kortom: genoeg om mee te dealen.

Bij het Adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap zetten wij ons in om een scheiding tussen ouders geen scheiding van het kind te laten worden. We willen complexe scheidingen voorkomen, want dan zijn de gevolgen voor jou als kind nog vele malen groter. Om dit voor elkaar te krijgen, ondersteunen wij ouders op verschillende manieren. Zij kunnen bijvoorbeeld naar ons (gratis) inloopspreekuur of de cursus volgen.

Maar ook voor jou als kind willen we ons inzetten. Want als er iets is dat we de afgelopen jaren geleerd hebben, dan is het wel dat jongeren wel over de scheiding van hun ouders willen praten, maar ze niet goed weten waar en met wie. Ons team van experts staat voor je klaar met een luisterend oor.

Meer over de experts van het Adviespunt SKO

Waar loop je tegenaan?

Op onze nieuwspagina vind je veel berichten over gescheiden ouderschap. Voor ouders, professionals én voor jou als kind van gescheiden ouders.

Een nieuwe partner voor je ouder(s)

Op het moment dat je ouders niet langer samen zijn, is het mogelijk dat één van hen een nieuwe partner krijgt. Misschien vind je dat wel fijn, want je gunt je ouders ongetwijfeld een leuke relatie. Maar het kan ook heel ingewikkeld zijn en de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Want hoe deal je met zo’n ‘nieuw gezin’?

Lees hier meer

Waar heb je zelf wat over te zeggen?

Als kind mag je rondom de scheiding best wel wat dingen zelf beslissen. Enerzijds fijn omdat je dan kunt doen wat voor jou goed voelt, maar anderzijds kan het ook best ingewikkeld zijn. Het voelt namelijk al gauw als ‘kiezen’ tussen je ouders. Om je voor te bereiden op de keuzes die je hebt, hebben we ze voor je op een rij gezet.

Lees hier meer

Wat doet het Adviespunt SKO nog meer?

Naast (online) spreekuren en het bieden van een luisterend oor, doet het Adviespunt SKO meer. Zo hebben we een theatervoorstelling voor middelbare scholen en werken we nauw samen met onder andere de sociale wijkteams en organisaties zoals Villa Pinedo.

Onze theatervoorstelling ‘En de winnaar is…’

Een project waar we enorm trots op zijn is onze voorstelling ‘En de winnaar is…’. Deze theatervoorstelling is voor jongeren, wordt gespeeld door jongeren en hebben we in samenwerking met ToBe Jeugdtheater ontwikkeld. In de voorstelling wordt vanuit het perspectief van het kind gekeken naar ouders die uit elkaar gaan of zijn. Dat zorgt voor een grote mate van herkenbaarheid bij jongeren die ermee te maken hebben. Daarnaast opent het de ogen van jongeren die zelf geen gescheiden ouders hebben. Zij zien waar hun klasgenoten mee worstelen, welke gevoelens zij ervaren en hoe zij dealen met de gevolgen van een scheiding.

Meer over de theatervoorstelling

Villa Pinedo en andere samenwerkingspartners

Het Adviespunt SKO is een voorziening van de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht. De sociale wijkteams van die drie gemeenten zijn onze partners. Verder werken we samen met het bureau sociaal raadslieden, advocaten en experts van externe partijen zoals Villa Pinedo*. Villa Pinedo is een stichting die zich volledig inzet voor het welbevinden van kinderen en jongeren van gescheiden ouders. Bij Villa Pinedo kun je chatten, vragen stellen en ontzettend veel handige informatie vinden.

*Het is belangrijk om te weten dat geen van deze partijen direct betrokken is bij wat we als Adviespunt SKO doen of bespreken met de mensen die bij ons aankloppen.
Naar de website van Villa Pinedo

"Ik dacht dat er geen ruimte voor mijn eigen emoties was"

“Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik middenin de puberteit zat. Daar ging een periode, misschien wel jaren, van gedoe aan vooraf. Ik merkte echt wel verschil tussen hoe het bij mij thuis was en hoe het bij vriendinnetjes ging. In dat opzicht was de scheiding van mijn ouders beter. De 24/7 spanning thuis viel weg. Maar er kwam wel een andere spanning voor terug.

Mijn ouders deden hun best om de scheiding fatsoenlijk te regelen, ook al was dat lastig. Mijn vader had een nieuwe partner en mijn moeder was heel verdrietig. Ik voelde me een tussenpersoon en liep vast met mijn eigen emoties. Ik dacht dat daar geen ruimte voor was, omdat mijn ouders hun handen vol hadden aan zichzelf. Uiteindelijk zorgde dat opgekropte verdriet ervoor dat ik me tegen mijn ouders ging afzetten. Mijn vader heb ik jaren nauwelijks gezien of gesproken en voor mijn moeder was ik emotioneel gezien onbereikbaar.

Door alles wat ik meegemaakt heb, ben ik heel snel volwassen geworden. Ik ben iemand die haar eigen boontjes kan doppen en van niets of niemand afhankelijk is. Achteraf gezien had ik tijdens de scheiding graag een soort mentor gehad. Iemand die mij hielp om mijn gevoelens te plaatsen, want dat lukte mijzelf niet. Of gewoon een luisterend oor. Dan had ik me minder eenzaam gevoeld.”

Lees ook het verhaal van Kim

Heb jij daar ook behoefte aan?

Onze experts staan voor je klaar. Voel je vrij om contact op te nemen!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid