Een kind van gescheiden ouders: welke rechten heb je?

Als je ouders gescheiden zijn, lijkt het misschien zo alsof zij alles bepalen. Het kan zelfs zo voelen dat jij er de dupe van wordt. Daarom is het belangrijk goed na te denken wat jíj́ belangrijk vindt. Jij hebt als kind van gescheiden ouders namelijk ook bepaalde rechten.

artwork

Ondanks dat een kind van de wet niet mag kiezen tussen beide ouders, mag je als kind wel je stem laten horen. Hieronder vind je per leeftijdscategorie welke rechten je hebt als je ouders gescheiden zijn.

Jonger dan 12 jaar

Als jouw ouders uit elkaar gaan, moeten zij een hoop dingen regelen. Wie welke spullen krijgt, waar ze gaan wonen en waar jij gaat wonen. Toch is jouw mening is ook belangrijk. Als je jonger bent dan 12 jaar, kun je de rechter vragen rekening te houden met jouw mening. Je kunt een brief maken samen met een buddy van Villa Pinedo. Een buddy is een soort maatje die hetzelfde heeft meegemaakt. Bij Villa Pinedo werken jonge vrijwilligers. Zij kunnen je helpen een brief op te stellen. Samen met je ouders kun je vervolgens deze brief opsturen aan de kinderrechter.

Kinderen van 12 tot 16 jaar

Tijdens een scheiding heeft iedereen last van emoties. Het kan een moeilijke tijd zijn. Daarom is het juist belangrijk dat jouw ouders ook naar jou luisteren. Je kunt aangeven wat jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld over de plek waar je komt te wonen of over hoe vaak je je ouders ziet. Jouw ouders beslissen, maar jouw mening is wel belangrijk. Als het je ouders niet lukt om er samen uit te komen, beslist de kinderrechter wat het beste is voor jou. Als jongere heb je het recht om te praten met de kinderrechter. Dit noemen we het hoorrecht. Je ontvangt van de rechtbank een uitnodiging om gehoord te worden. Vind je het spannend of ingewikkeld om naar de kinderrechter toe te gaan? Dan kun je de kinderrechter een brief schrijven. Hierin vertel je wat jij belangrijk vindt.

Jongeren van 16 tot 18 jaar

Wanneer je 16 of 17 bent, mag je meedenken over verschillende zaken die horen bij een scheiding. Ook al beslissen je ouders waar je komt te wonen, een rechter zal altijd naar jouw wensen luisteren. Wanneer je je stem laat horen, mag je eerlijk zijn over jouw wensen en behoeften. Een rechter kijkt naar alle omstandigheden, dus ook naar wat voor jou het beste is. Daarbij zal een rechter de mening van oudere kinderen zwaarder laten meewegen dan de mening van jongere kinderen. Zeker als deze mening goed onderbouwd is.

Ouder dan 18 jaar

Vanaf 18 jaar mag je zelf beslissen waar je wilt wonen. Ook als dat betekent dat je op jezelf gaat wonen. Wil je al eerder het huis uit? Overleg dit dan met je ouders. De kinderalimentatie wordt dan op jouw rekening gestort, mits de ouder die het bedrag zou ontvangen daarmee akkoord gaat. Tot je 18e jaar krijgt de ouder bij wie je woont de alimentatie op zijn of haar rekening gestort. Dit geld is bedoeld voor jouw studie of levensonderhoud. In principe ontvang je de alimentatie totdat je 21 wordt.

Heb je zelf een inkomen? Dan ontvang je geen alimentatie meer. Als jouw ouders de zogeheten onderhoudsplicht willen stopzetten, kunnen zij de rechter vragen deze te beëindigen. Omgekeerd kun jij, middels een advocaat, om levensonderhoud vragen aan je ouders. Je moet dan wel kunnen aantonen dat er behoefte is aan een bijdrage. Dit geldt alleen als je er zelf met je ouders niet uitkomt.

Overige tips

Studie

Soms lukt het niet om het eens te worden over je studiekeuze. Schakel dan een vriend in die jou kan helpen bij het maken van deze keuze. Dit kan ook een vriend zijn van je ouders, of een leerkracht. Deze persoon kan de situatie vanaf een afstandje bekijken.

Schrijf het op

Sommige jongeren hebben het gevoel niet gehoord te worden door hun ouders. Probeer je gevoelens dan eens op papier te zetten. Misschien kan een buddy van Villa Penido je hier wel bij helpen. Als je de app hebt geïnstalleerd, kun je met een buddy chatten. Ook kun je op dit platform je verhaal kwijt. Jongeren vinden hier veel herkenning.

Maak eigen keuzes

Het is natuurlijk niet te hopen, maar het kan zo zijn dat jouw ouders (veel) ruzie maken en dat ze negatief over de andere ouder praten. Dit kan invloed hebben op jouw beeldvorming en jouw wensen. We willen je op het hart drukken dat jij moet aangeven wat jíj wil en wat voor jou het beste is. Je mag je eigen keuzes maken. En dat is (gelukkig) in bijna alle gevallen goed contact met beide ouders.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid