Als ouders uit elkaar: hoe doe je dat?

Naast zorgen rondom bijvoorbeeld wonen en financiën, heb je als ouders ook zorgen rondom jullie kind(eren). Een scheiding heeft immers ook op hen een enorme impact. Daarom is het belangrijk dat jullie er samen zo goed mogelijk uit komen. Het Adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap geeft advies!

artwork

Hét stappenplan

Zodra je besluit om uit elkaar te gaan, staat je wereld op z’n kop en komt er veel op je af. Allerlei zaken waar je hoogstwaarschijnlijk nog nooit mee te maken hebt gehad, zoals het opstellen van een ouderschapsplan, het berekenen van alimentatie en het samenwerken met mediators en de rechtbank. Dat het soms moeilijk is om alles te overzien, is dus helemaal niet gek. Omdat je daarnaast ook moet dealen met heel veel emoties, zowel van jouzelf als van je ex-partner én die van jullie kind(eren), kan het fijn zijn om een concreet stappenplan te volgen.

Slecht nieuws: hét stappenplan passend bij jouw situatie is er niet. Iedere situatie is immers anders. Goed nieuws: we kunnen je wel vertellen waar je allemaal rekening mee moet houden en welke zaken je moet regelen. Dat doen we in óns stappenplan, zo uitgebreid mogelijk. Dit stappenplan geeft je houvast in een onzekere en spannende periode.

Lees ons stappenplan

Kom naar het inloopspreekuur

Ouders, kinderen én mensen die om het gezin heen staan, bieden wij de gelegenheid om onze professionals op een laagdrempelige, anonieme en vrijblijvende manier vragen te stellen over uit elkaar gaan. Dit team van professionals bestaat onder andere uit een familiemediator, een pedagoog en een gedragswetenschapper. Daarnaast sluit eens per maand een advocaat aan. Deze inloopspreekuren organiseren we in de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht. De professionals van het Adviespunt SKO bieden een luisterend oor, oordelen niet en denken mee richting creatieve oplossingen binnen de bestaande mogelijkheden, waarbij het belang van de kinderen altijd centraal staat.

Bekijk agenda

Onze trainingen

Naast inloopspreekuren, kun je bij het Adviespunt SKO ook terecht voor trainingen. In samenwerking met onder andere Villa Pinedo, bieden wij diverse trainingen aan voor ouders in de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht. Deze trainingen zijn zowel on- als offline en je kunt individueel of in groepsverband deelnemen.

Training ScheidingsATLAS

Wat betekent een scheiding voor de kind(eren)? Een vraag die je jezelf ongetwijfeld stelt zodra jij en je partner besluiten dat jullie (mogelijk) uit elkaar gaan. Een terechte vraag. Want jullie kunnen dan wel uit elkaar gaan, jullie zullen altijd samen de ouders van jullie kind(eren) blijven. Maar hoe vervul je die rol zo goed mogelijke? Tijdens de training ScheidingsATLAS wordt hier aandacht aan besteed. Met steun van de gemeente Dordrecht en samen met het Sociaal Wijkteam Dordrecht bieden wij deze training geheel kosteloos aan.

Meer over deze training en aanmelden

Training Villa Pinedo

Dit is dé online training voor alle gescheiden ouders. Tijdens deze training leer je kijken door de ogen van jouw kind(eren), zodat de impact van een scheiding zoveel mogelijk beperkt wordt. De training bestaat uit zes (online) modules. Bij iedere module krijg je een video met tips en adviezen van Masha Pinedo (kindertherapeut en oprichter van Villa Pinedo), een video met ervaringen van 14 kinderen van gescheiden ouders, een werkboek en meer. Ook heb je twee contactmomenten met het Adviespunt SKO.

Meer over deze training en aanmelden

Laatste nieuws

Training Scheidingsatlas: wegwijs bij een scheiding

Een scheiding is een heel ingrijpende gebeurtenis, zeker als je samen kinderen hebt. Hoe zorg je ervoor dat jullie de…

Lees meer

Omgaan met schuldgevoelens en spijt

Een scheiding is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven van een gezin. Het brengt een heleboel emoties…

Lees meer

Hoe leg je een scheiding uit aan jonge kinderen?

Een scheiding uitleggen aan jonge kinderen kan moeilijk zijn. Ze begrijpen misschien niet alles wat er gebeurt en kunnen nog…

Lees meer

Met wie werken we samen?

Het Adviespunt SKO is een voorziening van de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht. De sociale wijkteams van die drie gemeenten zijn onze partners. Verder werken we samen met het bureau sociaal raadslieden, advocaten en experts van externe partijen zoals Villa Pinedo. Het is belangrijk om te weten dat geen van deze partijen direct betrokken is bij wat we als Adviespunt SKO doen of bespreken met de mensen die bij ons aankloppen. Er wordt niets geregistreerd en geen informatie doorgespeeld aan derden. Mochten de experts het wél nodig vinden om ergens melding van te maken, bijvoorbeeld wanneer een situatie dusdanig geëscaleerd is dat de veiligheid van personen in gevaar komt, dan wordt dat uiteraard eerst besproken om zo een passende oplossing te vinden.

Maak kennis met het team van het Adviespunt SKO

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid