En de winnaar is…

Dé theatervoorstelling over gescheiden ouders

Het Adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap biedt samen met ToBe Jeugdtheater een voorstelling aan over ouders die uit elkaar gaan en wat dat doet met jongeren. Veel jongeren vinden het namelijk moeilijk om over de scheiding van hun ouders te praten. Deze voorstelling brengt het gesprek wél op gang. De voorstelling wordt gegeven op middelbare scholen.

artwork

Voor en door jongeren

In de voorstelling wordt vanuit het perspectief van het kind gekeken naar ouders die uit elkaar gaan of zijn. Dat zorgt voor een grote mate van herkenbaarheid bij hen die ermee te maken hebben. Daarnaast opent het de ogen van jongeren die zelf geen gescheiden ouders hebben. Zij zien waar hun klasgenoten mee worstelen, welke gevoelens zij ervaren en hoe zij dealen met de gevolgen van een scheiding.

Eline Vree, teamleider van het Adviespunt SKO vertelt over de voorstelling: “Als je jongeren de vrije hand geeft om een voorstelling over het thema scheiden te maken, dan ontvouwt zich hun eigen verhaal. In dat verhaal zit hun visie op verschillende aspecten van scheiden. Denk hierbij aan wonen in twee huizen, getuigen zijn van ruzies, tussen ouders komen te staan maar ook samengestelde gezinnen, nieuwe partners en seksualiteit en identiteit komen aan bod. Het is heel belangrijk dat de jongeren hun ervaringen en ideeën over deze onderwerpen kunnen delen.”

In de voorstelling wordt vanuit het perspectief van het kind gekeken naar ouders die uit elkaar gaan of zijn. Dat zorgt voor een grote mate van herkenbaarheid bij hen die ermee te maken hebben. Daarnaast opent het de ogen van jongeren die zelf geen gescheiden ouders hebben. Zij zien waar hun klasgenoten mee worstelen, welke gevoelens zij ervaren en hoe zij dealen met de gevolgen van een scheiding.

Meer informatie
Theatervoorstelling

Meer dan een theatervoorstelling

Om het maximale effect te bereiken, is er rondom de theatervoorstelling een compleet programma ontwikkeld. Dit programma kan op middelbare scholen gedraaid worden. Dit vormt een goede invulling van de (verplichte) burgerschapslessen op school. Door de burgerschapslessen op deze manier te geven, worden drie doelgroepen versterkt: de kinderen, de ouders én de docenten.

Voor de voorstelling

Voorafgaand aan de voorstelling krijgen de leerlingen tijdens de mentorles een filmpje te zien. In dit filmpje wordt meer verteld over de voorstelling. Ook wordt er vanuit school een e-mail verzonden naar de ouders van de leerlingen, zodat zij weten dat hun kind(eren) op school met het thema scheiden te maken krijgen. Tevens ontvangen de ouders het filmpje en (desgewenst) een uitnodiging voor de ouderavond.

De voorstelling

Het decor van de voorstelling is een boxring. In deze boxring zullen verschillende jongeren een aantal (herkenbare) scènes spelen waarin zij vanuit verschillende perspectieven vertellen over de scheiding van hun ouders. De voorstelling duurt ongeveer 45 minuten en is tijdens schooluren te zien. Bij iedere voorstelling kunnen 200 leerlingen aanwezig zijn en het is uiteraard mogelijk om meerdere voorstellingen op een dag te spelen.

Na de voorstelling

Na de voorstelling zijn er diverse workshops die voor verdieping (en verwerking) zorgen. Hierbij kunt u denken aan theater, muziek, dans, sport, spokenword/rap, zang en beeldende kunst. Deze workshops worden gegeven door ToBe. Ook ontvangen de leerlingen een informatiepakket met een goodie en hebben zij de mogelijkheid om (anoniem) te chatten met ons team van experts, mochten ze daar behoefte aan hebben.

De ouderavond

Naast de voorstelling en het complete programma daaromheen gericht op de leerlingen, komt er ook een avond speciaal voor de ouders. Tijdens deze ouderavond, die georganiseerd wordt door het Adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap, zullen diverse experts aan het woord komen. Vanuit Villa Pinedo, een stichting die zich inzet , wordt verteld wat een scheiding met kinderen doet. Daarna gaat een expert van het Adviespunt SKO in op hoe je als ouder omgaat met kinderen voor, tijdens én na een scheiding. Het sprekers gedeelte duurt ongeveer een uur. De ouderavond wordt afgesloten in een informele setting waar alle ruimte is voor het stellen van vragen aan de experts van het Adviespunt SKO. De experts die aanwezig zijn, zijn onder andere een pedagoog, een mediator, een maatschappelijk werker en een advocaat.

Meer informatie over de voorstelling?

Wil je meer informatie over de theatervoorstelling? Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

    AkkoordPrivacybeleid