Week van de opvoeding: hoe doe je dat samen?

Opvoeden. Niemand vertelt je van tevoren hoe dat moet. Er is geen kant-en-klare handleiding, laat staan voor gescheiden ouders. Hoe houd je het dan toch zo stabiel mogelijk voor je kind? Van 2 tot en met 8 oktober 2023 is het de ‘Week van de opvoeding’. Speciaal voor deze week beantwoorden we de vraag: “Is een middenweg in de opvoeding de beste optie?”.

artwork

Is het echt zo verschillend?
Voorheen deden jullie het samen en nu moet het apart: het opvoeden van je kind. De kans is groot dat je ex-partner en jij niet meer op één adres wonen. Je moet dan uitgaan van wat je kind jou vertelt. Uitspraken als “Bij papa mag ik wel altijd een ijsje na het eten” zul je als gescheiden ouder zo nu en dan kunnen verwachten. Zo lijkt het in de eerste plaats of jullie manier van opvoeden mijlenver uit elkaar ligt. Maar is het wel zo verschillend als je kind jou doet vermoeden?

Creëer duidelijkheid
Soms blijkt dat jullie manieren van opvoeden inderdaad van elkaar verschillen. Weet dan dat een kind best kan omgaan met verschillende regels. Daarin zijn wel een paar dingen belangrijk:

  • Een kind mag op verschillende plekken andere regels treffen. Maar zorg dat jij niet afwijkt van je eigen regels. Als je kind bij jou is, gelden jouw regels. Als je kind bij de andere ouder is, dan gelden de regels van de andere ouder. Daarmee creëer je duidelijkheid. Een kind weet nagenoeg wat het waar kan verwachten.
  • Daarnaast kan het verschil in regels beter niet té groot worden. Stel dat je kind van de andere ouder niet gezond hoeft te eten. Maar van jou moet dat wel. Dan zit je met een dilemma. Praat hierover met je de andere ouder en zorg dat je samen een middenweg kiest. Is dit ingewikkeld en weet je uit ervaring dat de situatie zal escaleren? Laat het dan rusten. Liever verschillende opvattingen dan strijdende ouders.
  • Wees niet wispelturig. Het kan zijn dat jij streng bent en je ex-partner heel makkelijk. Dan is dat de situatie. En zal het kind daaraan wennen. Maar je de ene keer heel streng opstellen en de andere keer toegeeflijk, is verwarrend.

Het hoeft geen nadeel te zijn
Als het zo is dat de ene ouder heel streng is en de andere heel toegeeflijk, dan hoeft dat niet altijd tot problemen te leiden. Karaktereigenschappen kunnen elkaar ook versterken. Bijvoorbeeld wanneer de strengere ouder iets toegeeflijker wordt. Bovendien leren kinderen zo dat er meningsverschillen mogen zijn. Het verruimt hun blik. Het kan een goede leerschool zijn voor de toekomst wanneer hun ouders verschillen van mening. Op school zullen ze ook docenten treffen die er verschillende regels op na houden. Ze leren dat er niet één manier is om naar een situatie te kijken.

Wat kun je doen?
Wanneer je last krijgt van het verschil in opvoeding, is het belangrijk dit uit te spreken. Zie je dat je kind ermee worstelt? Bespreek het. Om je op weg te helpen, sluiten we af met een drietal tips:

  • De meest logische maar ook de meest lastige: accepteer. Accepteer dat jullie verschillen in opvoeding. Dit was waarschijnlijk al zo toen jullie nog samen waren. In grote lijnen gaat dit niet veranderen. Dit inzicht helpt je te relativeren.
  • Bied erkenning aan je kind over het meningsverschil. Benoem dat dit er mag zijn. Help jij je kind met het huiswerk, maar doet de andere ouder dit niet? Bijvoorbeeld omdat hij of zij vindt dat je kind dit zelf moet kunnen? Leg het uit aan je kind: “Ik help je graag als je het huiswerk moeilijk vindt. Papa/mama vindt het belangrijk dat je leert zelfstandig te werken.”
  • Vel geen oordeel, maar stel vragen over bepaalde keuzes. Zet je ex-partner je kind gemakkelijk voor de tv? Bedenk dan niet meteen: “Hij/zij heeft vast geen zin om iets te ondernemen”. Maar vraag ernaar. Wie weet tot wat voor gesprek jullie nog komen.

De ‘Week van de opvoeding’ vindt plaats van 2 tot en met 8 oktober 2023. Het thema is net als vorig jaar: Samen delen, samen weten. De week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis.

Heb jij vragen over de opvoeding van jullie kind(eren) na een scheiding? Dan mag je die altijd voorleggen aan onze experts. Dit kan door het formulier op de website in de vullen, maar je kunt ook langskomen tijdens een van onze (gratis) spreekuren. Klik voor meer informatie over de spreekuren, tijden, locaties en experts HIER.

 

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid