Moederdag en gescheiden: wat nu?

Moederdag staat weer voor de deur. Voor kinderen is dit een bijzondere dag. Zij knutselen iets op school of kopen een cadeautje. Vaak kunnen zij niet wachten hun moeder te verrassen. Toch is Moederdag niet voor iedereen een leuke dag. Bijvoorbeeld wanneer je als ouder (net) gescheiden bent.

artwork

De eerste keer alleen

Als je gescheiden bent, zijn alle eerste keren anders. Zo ook de eerste Moederdag zonder dat je als gezin compleet bent. Hoe ga je om met cadeautjes als je niet meer samen bent? Wat geef je dan aan de andere ouder? Misschien is het lastig om goede afspraken te maken, bijvoorbeeld wanneer je in conflict bent. Als moeder wil je het liefst dat je kind bij jou is tijdens deze feestdag. Maar wat als je kind bij de andere ouder is tijdens het weekend van Moederdag?

Als er een nieuwe partner is

Moederdag wordt niet alleen ingewikkeld als je gescheiden bent, als er sprake is van een nieuwe partner, kan dat extra complex zijn. Vooral kinderen kunnen een loyaliteitsconflict ervaren. Bijvoorbeeld wanneer zij een cadeautje knutselen voor hun bonusmoeder. ‘Mag’ dit wel? Wat vindt hun eigen moeder hiervan? Neem de spanning rondom Moederdag weg door hierover te praten. Een kind mag geen stress ervaren rondom zulke dagen.

Zo help je je kind

Maak goede afspraken met elkaar over Moederdag. Dit soort afspraken, kun je vastleggen in een ouderschapsplan. Op die manier kun je het kind helpen om dit soort dagen zonder spanning en conflict te vieren. Om feestdagen voor je kind plezierig te houden, kun je als andere ouder ook helpen met de voorbereiding. Je kunt bijvoorbeeld samen een kadootje gaan uitzoeken. Misschien vind je het ingewikkeld om te doen, omdat je in conflict bent. Maar bedenk dat je dit vooral voor je kind doet. Het gevoel van allebei te mogen houden, is voor een kind na een scheiding belangrijk. Bovendien heeft je kind zo niet het gevoel te moeten kiezen tussen jou en de andere ouder.

Maak het persoonlijk

Wat geef je de andere ouder namens je kind als je gescheiden bent? Voorheen, voor de scheiding, was dit misschien niet zo’n ingewikkeld vraag. Maar wanneer je in conflict bent, kan het energie kosten om iets te verzinnen. Bedenk dat iets persoonlijks altijd goed is. Voor het kind is het bijvoorbeeld fijn om een fotoboek of plakboek te maken. Dan kan het lekker knippen, scheuren en plakken. Stel vragen aan je kind, zodat jij daar iets bij kunt schrijven. Door je in te zetten en je best te doen, laat je aan je kind zien dat er sprake is van wederzijds respect.

Maak er zelf een fijne dag van

Oudere kinderen kunnen zelf naar de winkel of iets maken, maar jongere kinderen hebben hulp nodig om hun moeder te verrassen. Wanneer je een alleenstaande moeder bent en de andere ouder is niet meer in beeld, heeft je kind jouw hulp nodig. Houd het thema in elk geval luchtig. Ga met je kind op pad of koop iets voor jezelf dat je kind jou mag geven. Zo houd je het prettig en niet beladen. Is de andere ouder wel in beeld en is jouw kind daar tijdens Moederdag? Plan dan tijd voor jezelf. Geniet van de tijd die je hebt, ook al mis je misschien je kind. Zie de tijd voor jezelf als jouw cadeau voor Moederdag.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid