Je kind heeft vakantie maar je bent gescheiden. Wat nu?

Bijna iedereen kijkt uit naar de zomervakantie. Wekenlang geen werk, leuke dingen doen en eropuit met het gezin. De situatie verandert als je gaat scheiden. Dan kan zoiets als de zomervakantie ineens complex worden. Want wat doe je als je kind met de andere ouder op vakantie gaat? Of juist als je kind bij jou is?

artwork

Maak goede afspraken met de andere ouder
Net zoals met Kerst en oud en nieuw, is het belangrijk om goede afspraken te maken over de verdeling van de vakanties. Met name over de zomervakantie, die vaak zes weken duurt. Is je kind drie weken bij jou en drie weken bij de andere ouder? Of wisselen jullie iedere week? Maak hier van tevoren heldere afspraken over. Een ouderschapsplan kan helpen om afspraken vast te leggen.

Het contact met je kind
Natuurlijk ligt het voor de hand om vaak te bellen om te vragen of het goed gaat. Jij bent immers de ouder die achterblijft en het kind moet missen. Maar realiseer je dat je kind bij je ex-partner is en dat zij ook ruimte nodig hebben. Het is tenslotte hun vakantie samen. Als je kind weer thuis is, wil het vast honderduit vertellen. Hoe de band met je ex-partner ook is, het gaat om je kind. Bedenk dat je kind waarschijnlijk enthousiast terugkomt. Geef hem of haar de gelegenheid om hier uitgebreid bij stil te staan. Stel actief vragen, ook als dat moeilijk voor je is. Niets is fijner voor het kind om met de ene ouder op vakantie te gaan en bij de andere fijn thuis te komen.

Geef je kind ruimte om contact te zoeken met de andere ouder
Een zomervakantie is een lange periode voor je kind. Wanneer jij thuis of in de buurt blijft als je kind bij jou is, verbied je kind dan niet om zijn of haar andere ouder op te zoeken. Wanneer je wel verder weg bent, bijvoorbeeld in het buitenland, sta dan toe om te bellen of een foto te sturen als je kind dit vraagt. Jonge kinderen hebben jou daarvoor nodig. Stimuleer dit. Het is voor jou ook leuk om foto’s te ontvangen van je kind als je er niet bij bent. Probeer hierin ook aan je ex-partner te denken. Hoe moeilijk dat soms ook is.

Regel toestemming
Ga je op vakantie in eigen land, dan is het niet nodig om toestemming te hebben van de andere ouder. Reis je met je kind naar het buitenland, is toestemming in de meeste gevallen wel nodig. Bijvoorbeeld wanneer jij en je ex-partner allebei het ouderlijk gezag hebben over je kind. De ouder die met het kind reist, heeft dan toestemming nodig van de andere ouder. Heb jij geen ouderlijk gezag? Ook dan heb je toestemming nodig van de ouder met het gezag. Krijg je geen toestemming? Dan is het mogelijk dit via de rechter aan te vragen.

Bereid je goed voor als je gaat vliegen
Wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat met je kind, terwijl je gescheiden bent, komt er meer bij kijken dan je denkt. Gelukkig kun je je voorbereiden. Print het toestemmingsformulier dat je met de andere ouder hebt ingevuld en neem het mee. Dit formulier heet ‘reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland’ en download je op Rijksoverheid.nl. Hier staat tevens vermeld wat je nog meer moet meenemen. Denk aan een kopie van het paspoort van de andere ouder en een uittreksel of een internationale geboorteakte. Bedenk dat je elkaar nodig zult hebben in zo’n situatie. Heldere afspraken maken van tevoren kan helpen.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit bericht? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Onze experts denken graag met je mee!

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid