Hoe leg je een scheiding uit aan jonge kinderen?

Een scheiding uitleggen aan jonge kinderen kan moeilijk zijn. Ze begrijpen misschien niet alles wat er gebeurt en kunnen nog niet overzien wat de consequenties op de langere termijn zijn. Toch is het belangrijk om met ze in gesprek te gaan. Helder, duidelijk en begrijpelijk. Zodat zij – op hun eigen manier – kunnen verwerken wat er gebeurt. Maar hoe doe je dat?

artwork

Eerlijk en simpel

Gebruik eenvoudige woorden en leg rustig uit wat er gaat gebeuren. Zeg bijvoorbeeld: “Mama en papa gaan in verschillende huizen wonen, maar we houden allebei heel veel van jou.” Zorg ervoor dat je kinderen weten dat de scheiding niet hun schuld is. Jonge kinderen kunnen soms denken dat zij iets verkeerd hebben gedaan. Herhaal vaak dat zij niets fout hebben gedaan en dat jullie allebei van hen blijven houden.

Neem hun gevoel serieus

Geef je kinderen de kans om hun gevoelens te uiten. Vraag hoe ze zich voelen en luister naar wat ze zeggen. Ze kunnen verdrietig, boos of bang zijn. Laat ze weten dat het oké is om deze gevoelens te hebben. Zeg bijvoorbeeld: “Het is normaal om je verdrietig te voelen als dingen veranderen. Het is goed om erover te praten.” Dit helpt hen zich begrepen en gesteund te voelen.

Wees duidelijk

Kinderen hebben duidelijkheid nodig over wat er gaat gebeuren. Vertel hen waar ze zullen wonen en wanneer ze elke ouder zullen zien. Probeer routines zoveel mogelijk hetzelfde te houden, zoals bedtijd, maaltijden en speeltijd. Duidelijkheid en routine geven je kinderen een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid, wat helpt tijdens deze veranderingen.

Geduld en begrip

Het kan tijd kosten voor je kinderen om aan de nieuwe situatie te wennen. Wees geduldig en begripvol als ze vragen blijven stellen of verdrietig zijn. Herhaal geruststellende boodschappen zoals: “Ook al wonen mama en papa niet meer samen, we houden allebei nog steeds heel veel van jou.” Blijf kalm en liefdevol, zelfs als het moeilijk is. Je geduld en begrip helpen je kinderen zich veilig en geliefd te voelen.

Samenwerken met de andere ouder

Probeer samen te werken met je ex-partner om het beste voor je kinderen te doen. Houd de communicatie open en respectvol. Dit helpt om conflicten te verminderen en geeft je kinderen een gevoel van stabiliteit. Laat je kinderen zien dat jullie allebei nog steeds hun ouders zijn en dat jullie samen voor hen blijven zorgen, ook al wonen jullie apart.

 

Als extra ondersteuning zijn er ook een aantal kinderboeken geschreven over het onderwerp scheiden. Deze hebben wij al eens eerder uitgelicht. Lees HIER  welke boeken jou en jouw kind(eren) kunnen helpen.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid