Deze 7 kinderboeken helpen jouw kind een scheiding beter te begrijpen

Het kan als ouder moeilijk zijn om te praten over scheiden. Om het onderwerp bespreekbaar te maken, kun je een boek aan je kind geven of er samen uit lezen. In kinderboeken staan veel illustraties. Zo wordt het gemakkelijker om over emoties als angst, schuldgevoelens en eenzaamheid te praten. Dat is niet alleen leerzaam voor het kind, het geeft je ook als ouder inzicht in hoe je kind zich kan voelen.

artwork

1. Bang boos blij – vanaf 6 jaar
Auteur: Suzan van Apeldoorn

In het boek Bang Boos Blij kunnen kinderen schrijven en tekenen om alles wat ze voelen kwijt te kunnen. De makers van het boek werken als mediator met kinderen van gescheiden ouders. Alles wat er gebeurt rondom een echtscheiding kunnen kinderen in het boek verwerken.

2. Papa is te groot voor ons huis – vanaf 5 jaar
Auteur: Yoeri Slegers

Een liefdevol verhaal om een echtscheiding bespreekbaar te maken. Met kleurrijke en vrolijke illustraties. Vroeger was er plaats genoeg in huis voor iedereen. Maar op een dag veranderde dat. Papa kon niet meer blijven. Hij werd te groot. Er is geen ruimte meer voor leuke dingen. Iedereen moest even wennen, maar toen werd het beter, voor iedereen.

3. Lewis woont in twee huizen – vanaf 2 jaar
Auteur: Kathleen Amant

Dit boekt vertelt het verhaal van Lewis. Hij heeft een lieve mama en een lieve papa, maar zij vinden elkaar niet meer zo lief. Ze maken veel ruzie en daarom gaan ze in twee huizen wonen. Lewis’ papa en mama blijven gelukkig allebei heel veel van hem houden. Het prentenboek over echtscheiding is eenvoudig, realistisch en gevoelig. De emoties van het kind staan centraal.

4. Sloompje slak, het gebroken huis – voor meerdere leeftijden
Auteur: Claudia Hass

Sloompje de slak voelt zich verdrietig. Ze ontdekt dat haar slakkenhuis in tweeën is gebroken. Ze probeert vlug haar huisje te lijmen. Het lukt even, maar helaas breekt daarna haar huisje opnieuw. Ze vindt het niet fijn dat er zoveel verandert. Gelukkig heeft ze lieve vrienden om zich heen die haar helpen een nieuw huisje te vinden.

Scheiden is een proces van samen. Dankzij dit boek krijg je als ouder zicht op de valkuilen en aandachtspunten tijdens een echtscheiding. Er is ook een werkboek van Sloompje slak verkrijgbaar. In het werkboek staan concrete opdrachten die je kind kunnen helpen met de verwerking.

5. Je hoeft het niet alleen te doen – voor kinderen van 9 tot 16 jaar
Auteur: Villa Pinedo

Dit boek geeft hoop, het is eerlijk, kleurrijk en veilig. Het laat zien dat kinderen niet de enige zijn met gescheiden ouders. Andere kinderen hebben hun ervaring opgeschreven en zijn er sterker uitgekomen. Dit kan een voorbeeld zijn voor anderen. Zeker als gevoelens alle kanten op gaan. Kinderen kunnen uit dit boek zelf halen wat belangrijk voor hen is.

6. Ik woon in twee huizen – vanaf 4 jaar
Auteur: Marian de Smet

Nina woont in twee huizen. In het ene huis woont mama en in het andere huis woont papa. Nina woont in allebei. Soms bij mama, soms bij papa. Het prentenboek vertelt een liefdevol en eenvoudig verhaal over uit elkaar gaan. Er staan mooie illustraties in die het makkelijker maken over gevoelens te praten.

7. Kamil, de groene kameleon – vanaf 5 jaar
Auteur: Danielle Steggink

Het verhaal gaat over een groene kameleon, Kamil. Hij heeft een blauwe vader en een gele moeder. Zijn ouders krijgen steeds meer ruzie met elkaar over hun verschillende kleuren. Kamil raakt ervan in de war. Hij ervaart angst, verdriet en boosheid. Hij kan het voor zijn gevoel nooit goed doen. Tot hij een grote en wijze kameleon ontmoet. Die kan hem geen oplossing bieden, maar Kamil voelt zich door de steun van de grote kameleon wel wat beter.

Een boek voor kinderen die thuis te maken hebben met ruziënde ouders en (gewelds)conflicten.

—————————————————————————————————————————

Leer je kinderen beter begrijpen door deze boeken samen te lezen. Zo sluit je beter aan op de belevingswereld van jouw kind. Scheiden is al ingewikkeld genoeg. Deze boeken geven je handvatten.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid