Een kind in de klas met gescheiden ouders: wat kun jij doen?

Kom jij geregeld in aanraking met kinderen van gescheiden ouders? Bijvoorbeeld omdat je leerkracht bent? Vandaag is het de ‘Dag van het gescheiden kind’. Een goed moment om eens stil te staan bij de rol die jij als professional hebt. Voor een kind kun jij het verschil maken. In dit artikel vind je vijf tips.

artwork

  1. Zie het als een rouwproces

Veel kinderen hebben het moeilijk tijdens de scheiding van hun ouders. Hun leven staat op zijn kop. Als leerkracht is het goed om te beseffen dat kinderen met gescheiden ouders in een soort rouwproces zitten: ze verliezen hun gezin. Ze worden vervelend, brutaal of juist extra lief. Met hun gedrag laten ze zien dat ze twijfelen of hun ouders nog wel van hen houden of dat ze voor hun gevoel moeten kiezen tussen beide ouders. Hiermee proberen ze grip te krijgen op de situatie. Als leerkracht speel je een belangrijke rol in de erkenning van deze gevoelens. Jij bent belangrijk voor zowel de emotionele als de praktische steun. Erken de situatie en bied een luisterend oor aan het kind.

  1. Geef handen en voeten aan het onderwerp

Laat aan de leerling blijken dat het verdriet er mag zijn. Niet alleen tijdens de scheiding, ook in de periode erna. Bespreek het thema in de klas. Geef de leerling de ruimte om te praten over de scheiding, maar dwing de leerling niet. Niet iedereen is mondig genoeg om te praten over gevoelens en emoties. Vindt de leerling het moeilijk om de juiste woorden te vinden? Zet dan een creatief vak als tekenen in. Geef verschillende voorbeelden als je de klas vertelt over ‘het gezin’. Teken bijvoorbeeld een papa in het ene huis en een mama in het andere. Zo laat je de klas kennismaken met verschillende gezinsvormen. Ook kun je met de klas een creatieve hoek inrichten waarin je belangrijke thema’s een plek geeft. Wist je dat er ook diverse thema-spellen en handboeken zijn voor in de klas die gaan over scheiden?

  1. De school als derde thuis

Aan het gedrag van het kind kun je zien hoe het met hem gaat. Wees alert op signalen die verraden dat het minder goed gaat. Bijvoorbeeld als je merkt dat een leerling vaker boos is of in conflict met klasgenoten. Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid of buikpijn kunnen ook duiden op spanning. Extra persoonlijke aandacht is dan fijn. Vraag actief wat het kind nodig heeft. Geef ook veel complimenten en opbouwende kritiek, zodat het kind een gevoel van veiligheid ervaart. De school wordt dan een derde thuis. Bedenk dat jij een verschil kunt maken.

  1. Wees een steunfiguur voor de leerling én ouders

Betrek beide ouders bij de ontwikkeling en het welzijn van het kind. Een scheiding zorgt regelmatig voor een verminderde concentratie en slechte schoolresultaten van de leerling. Accepteer dat dit erbij hoort. De schoolprestaties van het kind mogen wat minder zijn tijdens de periode van scheiden. Plan met beide ouders iedere twee maanden een gesprek in om te vertellen hoe het gaat met hun kind. Kies daarin geen partij. Ouders die gescheiden zijn, hebben evenveel recht om te weten hoe het met hun kind gaat. Vraag actief wat ouders nodig hebben en denk mee in oplossingen, zowel op praktisch als op emotioneel vlak. Luister aandachtig en durf de ouder een spiegel voor te houden, zonder oordeel.

  1. Betrek experts als dat nodig is

De school is verplicht beide ouders te informeren over de ontwikkeling van hun kind. Daarom werken veel scholen met een echtscheidingsprotocol: hierin staan uitgebreide voorbeeld-afspraken tussen gescheiden ouders en de school. Leerkrachten kunnen hier steeds op terugvallen. Toch blijft ieder kind en iedere situatie uniek. Als je merkt dat je vastloopt, kan het geen kwaad een expert in te schakelen. Bijvoorbeeld een therapeut die eens meekijkt met de leerling en met jou als leerkracht. Vaak kunnen zij inschatten welke werkvorm het beste aansluit bij de leerling.

 

Op 26 mei is het de ‘Dag van het gescheiden kind’. Op deze dag staat het kind van gescheiden ouders centraal. Vaak weten kinderen veel over emoties, maar kan het lastig zijn hier woorden aan te geven. Op de ‘Dag van het gescheiden kind’ krijgen kinderen een stem en mogen zij hun verhaal delen. Op hun eigen manier.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid