Dit moet je (onder andere) regelen als je uit elkaar gaat

Uit elkaar gaan is niet makkelijk. Er zijn veel dingen die geregeld moeten worden. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen, vooral als er kinderen in het spel zijn. Wij vertellen je er meer over.

artwork

Uit elkaar en geld

Een onderwerp dat onvermijdelijk is, maar wat ook vaak tot onenigheid leidt. Je moet namelijk praten over hoe jullie het gezamenlijke geld gaan verdelen. Denk hierbij aan geld op bijvoorbeeld de spaarrekeningen, beleggingen, maar ook bijvoorbeeld schulden. Breng alles goed in kaart en bepaal wat de meest eerlijke verdeling is. Ook kan het helpen om een ​​lijst te maken van al jullie uitgaven en inkomsten, zodat je een duidelijk beeld krijgt van jullie financiën.

Uit elkaar en wonen

Wonen is ook iets waar je over moet nadenken. Als jullie samenwonen, moet je beslissen wie er in het huis blijft en wie er vertrekt. Misschien moeten jullie praten over het verkopen van het huis en het verdelen van de opbrengst. Als jullie apart gaan wonen, moet je ook bedenken waar jullie naartoe gaan en hoe jullie dat gaan regelen. Bij een huurhuis is het belangrijk om de woningbouwvereniging op de hoogte te brengen van eventuele wijzigingen.

Uit elkaar en kinderen

Als er kinderen bij betrokken zijn, is het belangrijk dat hier goed mee omgegaan wordt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te praten over hoe jullie voor de kinderen gaan zorgen na de scheiding. Dit betekent praten over waar de kinderen gaan wonen en hoe vaak ze de andere ouder zullen zien. Het kan helpen om een ​​schema te maken, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Ook moet je praten over hoe jullie belangrijke beslissingen over de kinderen gaan nemen, zoals schoolkeuzes en medische zorg. Dit soort afspraken leg je vast in een ouderschapsplan.

En verder…

Naast geld, wonen en kinderen zijn er nog andere dingen die je moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, zoals de zorgverzekering en de autoverzekering. Misschien moeten jullie deze aanpassen nu jullie uit elkaar gaan. Ook moeten jullie praten over hoe jullie de spullen gaan verdelen die jullie samen hebben gekocht. Het kan helpen om een ​​lijst te maken van alle spullen en te beslissen wie wat krijgt.

Het is belangrijk om te onthouden dat een scheiding veel emoties met zich meebrengt. Het is normaal om verdrietig, boos of verward te zijn. Praat met vrienden, familie of een therapeut als je hulp nodig hebt. Ook kunnen jullie overwegen om een mediator of advocaat in te schakelen om jullie te helpen bij het regelen van de scheiding.

Kortom, een scheiding is een moeilijke tijd, maar met goede communicatie en planning kun je het zo soepel mogelijk laten verlopen. Neem de tijd om alle belangrijke zaken te bespreken en zoek hulp als dat nodig is.

Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij ons zogenaamde ‘stappenplan’ compleet vernieuwd. Deze kun je HIER  downloaden. Wil je liever met een expert praten? Geen probleem. Mail naar info@adviespuntsko.nl of kom binnen bij een van onze inloopspreekuren !

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid