De week van het geld: zo regel je de financiën na een scheiding

Het is de Week van het Geld, dus een goed moment om je alles te vertellen over het regelen van financiën na een scheiding. Het kan een lastig onderwerp zijn, maar het is belangrijk om te weten wat je moet doen om je geldzaken op orde te krijgen na een scheiding.

artwork

Breng het in kaart

Allereerst is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van je financiële situatie. Maak een lijst van al je inkomsten en uitgaven. Dit omvat dingen zoals salaris, alimentatie, uitkeringen, huur of hypotheek, boodschappen, rekeningen en andere kosten. Door alles op een rijtje te zetten, kun je beter zien waar je staat en wat er geregeld moet worden. Ook zijn er wat praktische zaken die je moet regelen. Misschien wil je een nieuwe bankrekening openen of je naam van gedeelde accounts halen. Zorg ervoor dat je alle nodige stappen neemt om je financiën te scheiden van die van je ex-partner.

En bij schulden…

Het is ook belangrijk om te kijken naar eventuele gezamenlijke schulden die je hebt. Dit kunnen dingen zijn zoals leningen, creditcardschulden of hypotheekbetalingen. Praat met je ex-partner over hoe jullie deze schulden gaan verdelen en maak afspraken over wie wat betaalt. Het is belangrijk om deze afspraken schriftelijk vast te leggen om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Alimentatie

Als er kinderen bij betrokken zijn, moet je ook praten over kinderalimentatie en/of kinderbijslag. Dit zijn financiële bijdragen die de ene ouder aan de andere ouder betaalt om te helpen bij de kosten van de kinderen. Zorg ervoor dat jullie afspraken maken over hoeveel er betaald moet worden en wanneer dit moet gebeuren.

Blik op de toekomst

Het is ook een goed moment om na te denken over je toekomstige financiën. Misschien moet je je budget aanpassen aan je nieuwe situatie of nadenken over het opbouwen van een noodfonds voor onverwachte kosten. Het kan ook verstandig zijn om advies in te winnen bij een financieel adviseur of een budgetcoach om je te helpen bij het maken van deze beslissingen.

Kortom, het regelen van je financiën na een scheiding kan een uitdagend proces zijn, maar het is belangrijk om het goed te doen. Door een duidelijk beeld te krijgen van je financiële situatie, afspraken te maken met je ex-partner en waar nodig professioneel advies in te winnen, kun je jezelf op weg helpen naar een financieel gezonde toekomst.

Heb je hulp nodig? Dan kun je altijd bij onze experts terecht. Stuur gerust een e-mail naar info@adviespuntsko.nl of kom langs tijdens een van onze spreekuren!

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid