De verschillende vormen van ouderschap na een scheiding

Als je gaat scheiden, wil je het beste voor je kinderen. Maar er is niet één manier die voor iedereen werkt. Voor welke vorm van ouderschap kies je dan? Ga je voor birdnesting en deel je het ouderlijk huis met je de andere ouder? Of verdelen jullie alles en kies je voor co-ouderschap? We zetten de verschillende vormen voor je op een rij.

artwork

De belangrijkste twee manieren om het ouderschap na een scheiding in te vullen, zijn simpel gezegd: samen of apart. Binnen gezamenlijk ouderschap werken beide ouders zoveel mogelijk samen, delen ervaringen en nemen gezamenlijk beslissingen. Ook over alledaagse dingen. Kortom: ze communiceren en zijn betrokken. Apart ouderschap staat voor weinig communicatie en een lage mate van betrokkenheid tussen ouders. Ze functioneren grotendeels los van elkaar. Ook voeden ze op hun eigen manier hun kinderen op, zonder afstemming. Dit is vaak de beste manier om conflicten te vermijden. Gezamenlijk ouderschap heet ook wel coöperatief ouderschap en apart ouderschap parallel ouderschap. In beide vormen van ouderschap kunnen ouders kiezen voor co-ouderschap.

Co-ouderschap
Co-ouderschap zien we steeds meer in Nederland. Belangrijk hierin is vooral de verdeling die ouders maken. Vooral als het gaat over de zorg- en opvoedtaken en de kosten. De verdeling bepalen ouders zelf. Bijvoorbeeld 50/50 of 60/40. In de praktijk betekent dat dat zij hun kinderen een halve week zien. Of om de week. Het voordeel voor de kinderen bij een gelijke verdeling is dat ze hun beide ouders evenveel blijven zien. Noodzaak is dan wel dat beide ouders in de buurt blijven wonen. De kinderen moeten bijvoorbeeld wel hun hobby’s kunnen blijven uitvoeren. Belangrijke beslissingen nemen ouders ook gezamenlijk. De kosten voor de opvoeding delen zij (naar rato). Co-ouderschap kun je niet zomaar afspreken. Ouders die gaan scheiden en voor deze vorm kiezen, zijn verplicht een ouderschapsplan te maken. Hierin staan de afspraken van co-ouderschap, die ondertekend zijn door beiden. Voorop staat dat ouders elkaar een goede band gunnen met de kinderen.

Birdnesting
Bij birdnesting blijven de kinderen in het ouderlijk huis wonen na de scheiding. Deze vorm van ouderschap is vrij nieuw. De ouders zijn degenen die van huis wisselen, bijvoorbeeld om de week. De kinderen wonen op een vaste plek. En dat is dan de ene week met hun moeder en de andere week met hun vader. Niet de kinderen vliegen uit, maar hun ouders. Het blijft wel een gezamenlijke woning. Niet iedere ouder voelt zich hier comfortabel bij. Bovendien moet er een andere, tweede woonruimte gezocht worden die ook weer gedeeld wordt. De grootste voordelen zijn voor de kinderen. Zij blijven binnen hun vertrouwde omgeving, dichtbij vriendjes, school en familie. Bovendien hoeven zij niet steeds te verhuizen. Het wordt een uitdaging wanneer er een nieuwe partner komt. Hij of zij moet ook vrede hebben met deze manier van leven. In alle gevallen geldt: goede communicatie tussen ouders is essentieel.

Bezoekregeling
Een bezoekregeling is niet echt een vorm van ouderschap, maar onderdeel van een omgangsregeling. Wanneer een van de ouders geen ouderlijk gezag heeft, kan hij of zij bij de andere ouder of bij de rechter een verzoek indienen om het kind te zien. De omgangsregeling bepaalt hoe vaak de ouder het kind mag zien. Als ouder ben je verplicht je kind te zien. De ouder met het ouderlijk gezag is verplicht je te informeren over jullie kind. Het is een meer traditionele vorm van ouderschap. Vroeger kwam dit het meeste voor: vaak was de vader degene voor wie de bezoekregeling gold. Kinderen woonden dan bij hun moeder, zij nam het grootste gedeelte van de opvoedtaken op zich.

Omgangsregeling voor niet-ouders
Soms zijn er meer mensen in de omgeving van een kind die belangrijk zijn. Denk aan opa’s en oma’s, of een heel goede vriendin of tante of oom. Zij kunnen via de rechter een omgangsregeling aanvragen. De rechter zal beslissen of er een omgangsregeling moet komen. De bloedband is niet zozeer leidend, de rechter onderzoekt ook of er sprake is van een hechte relatie. Het belang van het kind staat voorop.

Voorlopige omgangsregeling
Wanneer er nog geen sprake is van een definitieve uitspraak over een scheiding, kan een rechter beslissen tot een voorlopige omgangsregeling. Soms is er meer onderzoek nodig. Of moet er eerst langzaamaan een band worden opgebouwd met een kind. Nadat de rechter de voorlopige omgangsregeling heeft geëvalueerd, zal er een definitieve omgangsregeling komen.

Heb jij vragen over de soorten ouderschap? Die kun je altijd stellen aan onze experts. Zij denken graag met je mee, zodat jij goed geïnformeerd de juiste keuze (voor je kind(eren) kunt maken. Neem contact op via het contactformulier of kom naar ons gratis spreekuur.

 

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid