Als gescheiden ouders naar de eindmusical of een diploma-uitreiking

Een periode vol feestelijkheden. Kinderen die de basisschool verlaten mogen hun musical opvoeren, jongeren die hun eindexamens positief hebben afgerond mogen naar hun diploma-uitreiking en voor iedereen geldt: wekenlang geen school en vooral heel veel vrije tijd. Maar als je ouders uit elkaar zijn, dan kunnen dit soort gelegenheden en vakanties best lastig zijn.

artwork

De ene ouder links van de zaal, de andere ouder rechts van de zaal. Ouders die elkaar niet aankijken of soms zelfs een ouder die schittert door afwezigheid. En een kind dat in een enorm loyaliteitsconflict belandt. Het gebeurt vaker dan je denkt. Tijdens bijzondere gelegenheden, zoals een musical in groep 8 of een diploma-uitreiking, ervaart een kind van gescheiden ouders regelmatig spanning. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, zeker niet op een moment waarop het eigenlijk om het kind zou moeten draaien.

Wat wil het kind?
Eigenlijk is het heel simpel: een kind wil dat beide ouders trots op hem of haar zijn en dat zij dat merken en voelen tijdens zo’n belangrijk moment. Zonder extra spanning. Door met je ex-partner beiden aanwezig te zijn en dit ook samen uit te stralen en uit te spreken, kun je zorgen voor een positieve herinnering aan dit voor het kind zo belangrijke moment. Natuurlijk is dat in sommige gevallen lastig. Er zijn immers veel factoren die kunnen zorgen voor een verstoorde band tussen jou en de andere ouder. Maar onthoud: dit soort gebeurtenissen blijven jullie kind altijd bij. Zorg dat jullie bijdrage aan die herinnering positief is.

Wat kun je als ouders doen?
Om te voorkomen dat jullie kind spanning ervaart of het gevoel heeft dat er brandjes geblust moeten worden, zijn er een aantal dingen die je als gescheiden ouder kunt doen.

  1. Ga vooraf alvast met elkaar in gesprek: spreek uit dat het die dag om jullie kind draait en dat jullie beiden jullie eigen problemen aan de kant zullen schuiven. Wees er samen van bewust dat jullie allebei het beste voor jullie kind willen.
  2. Leg de aandacht tijdens de musical of diploma uitreiking volledig op het kind.
  3. Ga wél bij elkaar zitten. Als jullie namelijk opsplitsen, moet het kind alsnog kiezen waar hij of zij plaatsneemt of waar hij of zij naartoe kijkt of zwaait.
  4. Betrek jullie kind niet in jullie eigen spanningen en belast hem of haar niet met jullie emoties.
  5. Doe normaal tegen elkaar. Begroet elkaar, maak samen een praatje met het kind, gun de ander ook wat tijd apart met het kind en maak geen ruzie in het bijzijn van je kind. Ook niet met steken onder water, want die worden door kinderen altijd gevoeld.

Nogmaals, het is belangrijk om te onthouden dat afscheid nemen van de basisschool of het in ontvangst nemen van een diploma hele belangrijke gebeurtenissen in het leven zijn. Dit soort gebeurtenissen herinneren de kinderen van nu zich nog steeds als zij dertig jaar ouder zijn. Zorg daarom dat jullie daar een positieve rol in spelen!

Brieven van kinderen aan ouders
Villa Pinedo heeft twee brieven geschreven van kind richting ouder. Deze brieven kun je als kind gebruiken om aan je ouders te geven, maar je kunt ze als ouder ook direct lezen:

Brief musical: https://www.villapinedo.nl/aan-alle-gescheiden-ouders-met-een-kind-in-groep-8/

Brief diploma uitreiking: https://www.villapinedo.nl/aan-alle-gescheiden-ouders-met-een-eindexamenkandidaat/

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid