Alles over het ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is een document dat wordt opgesteld door ouders die gaan scheiden of uit elkaar gaan en kinderen hebben. Het is bedoeld om afspraken vast te leggen over de zorg en opvoeding van de kinderen na de scheiding. Een goed ouderschapsplan is essentieel om ervoor te zorgen dat de belangen van de kinderen voorop staan en om conflicten tussen de ouders te minimaliseren.

artwork

Wat is het en wat staat erin?

Het ouderschapsplan wordt meestal opgesteld tijdens het scheidingsproces, maar het kan ook worden gemaakt als ouders besluiten uit elkaar te gaan zonder te trouwen. Het is belangrijk om het ouderschapsplan zo snel mogelijk op te stellen, zodat er duidelijke afspraken zijn over de zorg voor de kinderen. In een ouderschapsplan moeten verschillende zaken worden opgenomen. Allereerst moeten de basisgegevens van de kinderen worden vermeld, zoals namen, geboortedata en adressen. Vervolgens moeten er afspraken worden gemaakt over de hoofdverblijfplaats van de kinderen en de omgangsregeling met de andere ouder. Dit omvat de dagen waarop de kinderen bij elke ouder zullen verblijven, evenals regelingen voor feestdagen en vakanties.

De zorgtaken en de opvoeding

Daarnaast moet het ouderschapsplan voorzien in afspraken over de verdeling van de zorgtaken en de opvoeding van de kinderen. Dit omvat zaken als de verdeling van ouderlijk gezag, beslissingen over de gezondheid, het onderwijs en de religieuze opvoeding van de kinderen, en de manier waarop de ouders met elkaar zullen communiceren over belangrijke kwesties met betrekking tot de kinderen.

Financiële afspraken

Het ouderschapsplan kan ook afspraken bevatten over financiële zaken, zoals alimentatie en kinderbijslag. Dit omvat de hoogte van de alimentatie, de wijze van betaling en de manier waarop eventuele wijzigingen in de financiële situatie van de ouders worden geregeld.

Wie kan je helpen?

Het kan fijn (en belangrijk!) zijn om hulp in te schakelen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Dit kan onder meer een mediator, een advocaat, een familierechtadvocaat of een kindertherapeut zijn. Deze professionals kunnen ouders helpen om tot overeenstemming te komen over de inhoud van het ouderschapsplan en kunnen hen adviseren over de beste manier om de belangen van de kinderen te behartigen.

Kortom, een ouderschapsplan is een belangrijk document dat ouders helpt om goede afspraken te maken over de zorg en opvoeding van hun kinderen na de scheiding. Het is belangrijk om het ouderschapsplan zo snel mogelijk op te stellen en daarbij hulp te zoeken van professionals die ervaring hebben met familierecht en kinderzaken.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van het ouderschapsplan? Tijdens onze spreekuren kun je onze mediators en advocaten geheel kosteloos al jouw vragen stellen. Kom gerust eens binnenlopen op een van de locatie. Voor een overzicht van de spreekuren klik hier

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid