Als je vader een nieuwe vriendin krijgt

Als je ouders gescheiden zijn, kan het zijn dat je vader een nieuwe vriendin krijgt. Misschien vind je het fijn om hem gelukkig te zien. Maar het kan ook dat je er helemaal niet blij mee bent. Ook dat is heel normaal.

artwork

Zo’n 60% van alle kinderen woont na een scheiding in een stiefgezin. Dit heeft een grotere impact dan gedacht. Toch gaat iedereen hier anders mee om.

Sommige kinderen zijn wat sneller gewend aan de nieuwe situatie en vinden hun stiefmoeder best oké. Ze voelen zich dan juist weer schuldig dat ze hun stiefmoeder ook leuk vinden. Dat hoeft niet. Je kunt én van je moeder houden én gesteld zijn op de nieuwe vriendin van je vader. Onthoud goed dat de nieuwe vriendin van je vader nooit de plek zal innemen van je moeder.

Wat we ook vaak zien is dat kinderen moeite hebben met hun stiefmoeder. Je kan er boos, verdrietig of jaloers van worden. Bijvoorbeeld omdat je al zo weinig tijd samen hebt met je vader. Of omdat je bang bent dat je stiefmoeder gaat doen alsof ze je moeder is. Ook kan het zijn dat je nu beseft dat je ouders definitief niet meer bij elkaar komen. Deze kinderen hebben meer tijd nodig om de scheiding te verwerken.

Misschien herken je het verhaal van Kim wel. Haar ouders waren nog niet gescheiden, of haar vader woonde al samen met zijn nieuwe vriendin. Een nieuwe en vooral complexe situatie, die de nodige spanning met zich meebracht:

“Mijn ouders gingen scheiden toen ik 15 was. Mijn vader was verliefd geworden op iemand anders en van de ene op de andere dag woonde hij met haar samen. Mijn broertje en ik kenden haar goed. Een ingewikkelde voorstelronde was dus niet nodig, maar ik vond het heel moeilijk en vreemd om mijn vader ineens met haar samen te zien. Bovendien was het verdriet van mijn moeder heel heftig. Eigenlijk was ik vooral heel boos. Op mijn vader én op mijn kersversie stiefmoeder.”

Boosheid, verdriet en angst mogen er allemaal zijn. Het is normaal om deze emoties te voelen. Het is vaak nog ingewikkelder tijdens familieaangelegenheden, zoals Kerst of tijdens vakanties. Je zit dan langere tijd op elkaars lip en hebt allemaal je eigen gewoonten, die misschien niet helemaal matchen. Dat het ingewikkeld is om op vakantie te gaan net nadat je ouders uit elkaar zijn, maakte Kim ook mee:

“Zes weken nadat mijn ouders uit elkaar waren, ging mijn vader met zijn nieuwe vriendin op vakantie. Mijn broertje en ik mochten mee. Ik had daar helemaal geen zin in, maar ik was pas 15 en wilde gewoon op vakantie. Eenmaal daar was het vreselijk. Ik kon niet aanzien hoe mijn vader en zijn vriendin als twee verliefde pubers over de camping liepen. Ondertussen wist ik dat mijn moeder thuis kapotging van verdriet. Na vijf dagen wilde ik naar huis en dat heb ik gedaan ook. Ik pakte de trein en heb er 14 uur voor moeten reizen, maar al moest ik er drie jaar voor reizen, dan nog had ik het gedaan.”

In dit soort situaties kunnen afspraken en een heldere communicatie uitkomst bieden. Op vakantie wil je misschien niet denken aan een planning, maar wie weet helpt het je om met je vader afspraken te maken. De ochtend is bijvoorbeeld voor jou en je vader (en je broertjes of zusjes). Doe iets wat jullie allebei leuk vinden. In de middag is het prima om dan iets gezamenlijks te doen.

Dan nog wil dat natuurlijk niet zeggen dat het makkelijk is. Kim:

“Het voelde voor mij heel heftig om te functioneren in een compleet nieuw gezin en dan zo ‘met mijn neus erbovenop’ op vakantie. Daarna ben ik vijf jaar lang niet mee geweest op vakanties. Pas toen ik 20 was, durfde ik het weer aan. Toen gingen we met het hele samengestelde gezin op vakantie. Dat ging al een stuk beter, maar het had nog altijd een pijnlijk randje. Gelukkig is de band onderling helemaal hersteld. Inmiddels ga ik niet meer met hen mee op vakantie, maar ik zal nooit vergeten hoe eenzaam, ongezien en onbegrepen ik me voelde op de camping toen ik 15 was. Mijn vader die alles kapotgemaakt had en vervolgens als een verliefde puber met zijn nieuwe vriendin vakantie vierde en mijn moeder verderop die onwijs verdrietig was.”

Tijd kan helpen om de nieuwe situatie te accepteren. Lukt dit niet helemaal, zoek dan hulp. Dit kan heel laagdrempelig bij bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Of schrijf het van je af en laat het je ouders lezen. Kom je er toch niet uit? Misschien kan praten met een professional uitkomst bieden.

*Het kan natuurlijk ook zijn dat je moeder een nieuwe vriend krijgt, of een nieuwe vriendin. In dit voorbeeld spreken we van een vader die een nieuwe vriendin krijgt, maar uiteraard komen alle opties voor.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid