21 maart: De dag van de alleenstaande ouder

In Nederland zijn ongeveer 600.000 eenoudergezinnen. Dat is een flink aantal. In je eentje (deels) voor de kinderen zorgen, is een pittige taak. Daarom geven we vandaag, op de dag van de alleenstaande ouder, zes tips voor deze groep.

artwork

1. Zoek een ondersteunend netwerk

Het is belangrijk om een ondersteunend netwerk van vrienden, familie en andere alleenstaande ouders op te bouwen. Dit netwerk kan een bron van steun zijn tijdens moeilijke tijden en kan helpen bij het delen van verantwoordelijkheden.

2. Stel realistische doelen

Als alleenstaande ouder heb je vaak veel taken te vervullen. Van sportclubjes tot kinderfeestjes en van gezonde maaltijden op tafel toveren tot het zorgen voor een stel goed passende schoenen. Stel realistische doelen voor jezelf en wees niet te hard voor jezelf als dingen niet altijd gaan zoals gepland.

3. Maak tijd voor zelfzorg

Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Neem regelmatig tijd voor jezelf om te ontspannen en doe dingen waar je van geniet. Dit is absoluut nodig om op te laden, zodat je daarna weer vol frisse energie voor je kind(eren) kunt zorgen.

4. Communiceer met je kinderen

Communiceer open en eerlijk met je kinderen over wat er gaande is. Luister naar hun gevoelens en zorgen en geef hen de ruimte om hun gedachten te uiten. Vertel het hen ook als jij het even niet redt. Grote kans dat ze je met wat kleine dingen kunnen helpen, zoals het uitruimen van de vaatwasser of het sorteren van de sokken. Let wel op dat jij altijd de ouder blijft en dat zij niet het gevoel hebben dat ze voor jou moeten zorgen.

5. Creëer routines

Routines kunnen helpen bij het creëren van stabiliteit en voorspelbaarheid voor zowel jou als je kinderen. Probeer vaste routines te creëren voor maaltijden, bedtijd en andere dagelijkse activiteiten.

6. Zoek professionele hulp indien nodig

Als je merkt dat je moeite hebt om het allemaal alleen aan te kunnen, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een therapeut, counselor of maatschappelijk werker kan je helpen bij het omgaan met stress, emoties en andere uitdagingen waar je mee te maken hebt als alleenstaande ouder.

Het belangrijkste is om te onthouden dat je niet alleen bent en dat er altijd mensen zijn die bereid zijn om te helpen. Wees niet bang om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt en wees trots op de geweldige job die je doet als alleenstaande ouder.

Heb je hulp nodig? Je kunt altijd terecht bij het Adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap. Onze experts – van mediators tot advocaten tot jeugdprofessionals – kunnen je verder helpen. Je bent welkom op onze spreekuren (kijk hier voor een overzicht van waar en wanneer we een spreekuur houden) of je kunt mailen naar info@adviespuntsko.nl. Onze hulp is altijd kosteloos en vrijblijvend.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid