1 juni: de dag van de ouder

Dag van de Ouder, gevierd op 1 juni, is een dag waarop we ouders in het zonnetje zetten. Op deze dag laten we zien hoeveel we waarderen wat ze elke dag voor hun kinderen doen. Het is een mooie gelegenheid om ouders te laten weten hoe belangrijk ze zijn. We vieren deze dag voor alle ouders, of ze nu samen zijn of gescheiden. Het gaat erom dat zowel moeders als vaders belangrijk zijn voor hun kinderen. Op deze dag wordt er extra aandacht besteed aan het doorbrengen van tijd met je kinderen, leuke dingen doen en de band versterken.

artwork

Het beste voor de kinderen

Voor gescheiden ouders is de Dag van de Ouder extra speciaal. Het opvoeden van kinderen na een scheiding kan natuurlijk best wel moeilijk en soms zelfs ingewikkeld zijn. Gescheiden ouders moeten vaak goed samenwerken, veel praten en ervoor zorgen dat hun kinderen zich veilig en geliefd voelen. Bij beide ouders. Daarom is deze dag een goed moment om eens stil te staan bij alle moeite die gescheiden ouders doen om hun kinderen een fijne plek te geven. Tegelijkertijd is het ook goed om als gescheiden ouders een na te denken over het antwoord op de vraag: doen wij – in onze specifieke situatie – wat het beste is voor onze kinderen? Op deze dag laten we zien dat het belangrijk is om als gescheiden ouders goed met elkaar om te gaan. Het doel is altijd om het beste te doen voor de kinderen. De Dag van de Ouder herinnert ons eraan dat, ook al zijn ouders niet meer samen, ze nog steeds samen kunnen werken om hun kinderen gelukkig te maken.

Sterk en moedig

Gescheiden ouders voelen zich soms alleen en kunnen het natuurlijk best wel zwaar hebben. De zorg voor een of meerdere kinderen (deels) in je eentje dragen is nou eenmaal geen gemakkelijke taak. Op de Dag van de Ouder mogen gescheiden ouders zich daar weleens bewust van zijn. Dat ze niet alleen zijn, dat hun harde werk gezien wordt. Dat zij het ouderschap deels alleen aangaan, laat vooral zien hoe sterk en moedig ze zijn omdat ze, ondanks alles, er altijd voor hun kinderen zijn.

De Dag van de Ouder op 1 juni is dus meer dan alleen een feestdag. Het is een dag om te laten zien hoe belangrijk ouders zijn en om hen te steunen in hun rol. Het is een kans om te zeggen: “Bedankt voor alles wat je doet!”

Wist je trouwens dat in sommige landen ter wereld op 1 juni ook ‘Kinderdag’ gevierd wordt. Op die dag draait het om het vieren van de kinderen en hen laten zien hoe geliefd ze zijn. Het is eigenlijk een soort vaderdag of moederdag, maar dan voor het kind. 1 juni is dus de perfecte dag om zowel de Dag van het Kind als de Dag van de Ouder te vieren.

Ben jij een gescheiden ouder en heb je vragen of behoefte aan een luisterend oor? Je kunt altijd terecht bij het Adviespunt SKO. Wij organiseren wekelijks inloopspreekuren in de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht. Kijk HIER voor tijden en locaties.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid