Mediation meer toegankelijk: subsidie beschikbaar vanaf 1 maart 2023

Een familiemediator helpt ouders bij scheiden, onder meer met het verbeteren van de communicatie en het formuleren van heldere en werkbare afspraken met betrekking tot de kinderen. Mensen die dit nodig hebben, kunnen vanaf 1 maart 2023 gebruikmaken van 2,5 uur gratis mediation (bemiddeling). Er moet dan wel een verwijzing zijn van de rechtspraak naar een mediator.

artwork

Hoe werkt het?

De Raad voor Rechtsbijstand biedt deze subsidie aan per 1 maart 2023. De mediator vraagt de subsidie aan bij het mediationbureau van de rechtbank of bij het gerechtshof. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt de bijdrage aan de mediator. Per betalende partij krijgt de mediator een bedrag van €150,- exclusief 21% btw. De mediator haalt dit bedrag van de factuur af die naar de betalende partij gaat. Na de eerste 2,5 uur rekent de mediator het eigen uurtarief.

Wat betekent dit voor mensen die in conflict zijn?

Mensen die zich aanmelden bij een mediator kunnen, na een verwijzing van de Raad voor Rechtsbijstand, gratis gebruikmaken van 2,5 uur mediation. De eerste afspraak in mediation kan dus gratis zijn. Zo kunnen zij ervaren of deze vorm van bemiddeling bij hen past. Deze regeling geldt voor mensen die voor mediation betalen. Voor mensen met een toevoeging verandert er niets.

Voorwaarde

Een voorwaarde is dat de mediator zich aanmeldt voor de subsidie ‘startbijdrage mediation’ bij de Raad voor Rechtsbijstand. Mensen die in conflict zijn en gebruik willen maken van mediation, melden zich aan bij een mediator. Zij hoeven zich voor deze subsidie niet aan te melden.

Instaptarief vervalt

De startbijdrage komt in plaats van het instaptarief dat mediators sinds 2011 bij de Raad voor Rechtsbijstand kunnen opgeven.

Wil je meer informatie? Tijdens onze spreekuren is er altijd een mediator aanwezig. Deze kan je meer vertellen over deze regeling én verder helpen als je daar behoefte aan hebt. Kijk in het overzicht wanneer er een spreekuur in jouw gemeente is.

Meer over de spreekuren

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid