8 tips om de feestdagen te verdelen na een scheiding

Er kan veel druk op je schouders liggen als je gescheiden bent. Je wilt het voor je kind zo goed mogelijk doen, zeker in aanloop naar de feestdagen. Belangrijk is om goede afspraken te maken, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Zeker wanneer je te maken hebt met samengestelde gezinnen. Denk aan bonusgrootouders, nieuwe partners en ex-schoonouders. Onderstaande acht tips kunnen je helpen de feestdagen overzichtelijker te maken.

artwork

1. Overleg op tijd

Hoe de feestdagen eruitzien, kan een puzzel zijn. Probeer daarom ruim van tevoren al afspraken te maken met elkaar. Het is voor de kinderen ook fijn als zij op tijd weten waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld dat ze eerste kerstdag bij papa en tweede kerstdag bij mama vieren. Kies er dan voor om bij allebei het kerstdiner te houden en niet bij de een slechts het ontbijt. Daarbij geldt wel: wees flexibel, creatief en benader met een open blik waar dat kan.

2. Reis niet te veel heen en weer

De kinderen willen tijdens de feestdagen het liefst bij allebei zijn. Juist omdat het vakantie is, kan het fijn zijn om niet te veel heen en weer te reizen. Een tip is daarom om zo min mogelijk af te wijken van de reguliere zorgverdeling. Houd ook rekening met reizen wanneer je niet dichtbij elkaar woont. Zo is het op een reisdag niet fijn om ook nog eens een paar uur in de auto naar opa en oma te moeten zitten.

3. Leg je afspraken gelijk voor een aantal jaar vast

Duidelijkheid en rust is prettig voor beide ouders en zeker voor de kinderen. Maak afspraken met elkaar en leg deze schriftelijk vast. Via een e-mail kun je deze afspraken gemakkelijk terugvinden. Zo maak je ze meteen voor een aantal jaar. Dat scheelt ieder jaar opnieuw hierover in gesprek gaan.

4. Tradities

Waarschijnlijk zien de feestdagen er anders uit dan voorheen. Nog steeds Kerst met elkaar vieren zal in een enkel geval gaan, maar in de meeste gevallen moet de tijd verdeeld worden onder ouders. Realiseer je dat oude tradities er anders uit zullen zien. Wees hierin ook creatief: wellicht is het een idee dat de kinderen met Kerst bij een van de ouders zijn en met oud en nieuw bij de andere ouder. De kerstvakantie kan dan worden verdeeld. Het andere jaar kan het dan precies andersom worden geregeld.

5. Gun elkaar als ouders de feestdagen

Aan het einde van het jaar zie je vaak dat mensen moe zijn. De dagen zijn donker en gevoelsmatig korter en daarom is het een goed idee om je flexibel op te stellen. Doe wat water bij de wijn, tel wat vaker tot tien en gun elkaar fijne feestdagen. Je wilt uiteindelijk allebei het beste voor je kind.

6. Overleg samen en betrek oudere kinderen

Kinderen voelen feilloos aan wat er speelt tussen ouders. Afspraken maken over de feestdagen kan ingewikkeld zijn, probeer dit daarom te doen buiten jonge kinderen om. Zijn de kinderen wat ouder, bijvoorbeeld in de puberleeftijd, betrek ze dan juist. Zo krijgen zij het gevoel dat ze gehoord worden en zelf hun wensen mogen aangeven.

7. Bespreek het budget voor kado’s tijdens Sinterklaas

Sinterklaas is voor veel kinderen een groot en spannend feest en de meesten gaan er helemaal in op. Zie het niet als een wedstrijd. Het is niet fijn als het kind bij de ene ouder hele dure kado’s krijgt en bij de ander hele goedkope. Maak van tevoren afspraken wat jullie maximaal aan kado’s willen uitgeven.

8. Lang opblijven

Kinderen vinden het leuk om tijdens de feestdagen langer dan normaal op te blijven. Zeker tijdens oud en nieuw, waarbij er om middernacht vuurwerk is. Wanneer jullie de kerstdagen verdelen, kan het prettig zijn afspraken te maken over bedtijden. Kerst is een feestdag, probeer daarom het kind niet op eerste kerstdag om zeven uur naar bed te brengen en tweede kerstdag pas om elf uur. Zijn de kinderen nog heel klein, volg dan het normale slaapritme.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid