Scheiden en woonruimte zoeken

Bij scheiden komt een hoop kijken. Een van de grootste dingen naast ‘hoe regelen we het met de kinderen’ is het regelen van het huis. Het is zeker in deze markt niet vanzelfsprekend snel een nieuwe woning te vinden. Misschien kan een van de ouders wel in het huis blijven wonen, maar dan moet dat financieel haalbaar zijn. Er zijn een paar alternatieven die je kunt overwegen. Maar allereerst: hoe ver mag je als gescheiden ouders eigenlijk uit elkaar wonen? En wat moet je doen om in je koophuis te kunnen blijven?

artwork

Afstand tussen ouders

Na een scheiding blijven ouders vaak bij elkaar in de buurt wonen. Driekwart van de gescheiden ouders woont maximaal tien kilometer bij elkaar vandaan. Na een paar jaar na de scheiding ligt dan anders. Dan woont nog maar 60% op maximaal tien kilometer afstand bij elkaar vandaan. De oorzaken hiervan kunnen zijn: een nieuwe partner, dichterbij grootouders wonen of een nieuwe baan. Wanneer een van de ouders gaat verhuizen, zelfs naar een woonplaats in de buurt, moet de andere ouder toestemming geven. Dit is het geval als er kinderen thuis wonen en de ouders samen het gezag hebben. Er is geen vaste regel die bepaalt op welke afstand ouders maximaal van elkaar mogen wonen. Rechters kijken naar het belang van het kind en pleiten vaak voor een thuisnabije afstand.

Kan ik in mijn koophuis blijven wonen?

Soms is het fijn als het huidige huis eigendom van een van de ouders blijft, zodat de kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. De eerste stap is dan naar een hypotheekadviseur gaan. Het eerste gesprek is vaak gratis. Dan weet je snel of een van beiden in het huidige huis kan blijven wonen. Het kan zijn dat de hypotheekadviseur het echtscheidingsconvenant nodig heeft, om de financiële situatie in te schatten. Wanneer je kinderalimentatie betaalt of ontvangt kan dat van invloed zijn. Een andere optie is op de website van je hypotheekverstrekker een berekening maken. Je krijgt dan direct inzicht in hoeveel je kunt lenen. Deze informatie kun je vervolgens weer meenemen naar je hypotheekadviseur.

Sociale huurwoning

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning. Voor sociale huurwoningen gelden maximale huurprijzen. Ook krijg je mogelijk huurtoeslag. Check bij jouw woningcorporatie of je recht hebt op een urgentieverklaring. Dat wil zeggen dat je soms voorrang kunt krijgen, bijvoorbeeld bij een sociale indicatie (alleenstaande ouder na scheiding). Let op, in veel gevallen geeft dit niet direct de gewenste oplossing. Maar liefst 42% van de ouders die meewerkten aan een onderzoek van jmouders.nl gaven aan dat gemeenten zich hier nauwelijks aan hielden.

Tijdelijke woonruimte

Sommige gescheiden ouders kiezen ervoor bij familie of vrienden te logeren, totdat zij iets anders gevonden hebben. In de praktijk duurt dit vaak langer dan gedacht en de vraag is of dit wenselijk is. Een vakantiewoning kan ook een optie zijn. Zo is er in elk geval een eigen plek voor een van de ouders en overnachten op een camping kan betaalbaar zijn.

Parentshouses

Er is veel gebrek aan woningen voor gescheiden ouders. In een aantal gemeenten kunnen deze ouders daarom terecht in de zogeheten Parentshouses. Deze huizen zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders die in een scheiding zitten. Het is alsof je een kamer huurt, maar dan met wat meer ruimte. De ruimte is zo ingedeeld dat kinderen hier ook kunnen wonen. De woonkamer, keuken en badkamer worden soms gedeeld met andere gescheiden ouders.

Birdnesting

Er zijn ook ouders die pleiten voor ‘birdnesting’, letterlijk vertaald een vogelnest. De kinderen blijven op het nest en de ouders vliegen om de beurt het nest in en uit. Een groot voordeel dat ouders noemen is dat kinderen altijd in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Ook hoeven zij niet met spullen heen en weer te sjouwen. De school en vriendjes blijven op dezelfde (nabije) afstand. Voor ouders is het echter niet altijd gemakkelijk een nieuw leven op te bouwen. Om de week wonen zij nog in het huis dat zij delen met hun ex-partner. Als er een nieuwe partner in beeld komt, kan het al helemaal twijfels oproepen. Mag de nieuwe partner dan bijvoorbeeld in het gezamenlijk bed slapen? Het is wel zo prettig als beide ouders dezelfde verwachtingen hebben. Hoe dan ook, goede communicatie is essentieel tussen gescheiden ouders. Wanneer jullie er niet uitkomen, kan een mediator uitkomst bieden.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

    AkkoordPrivacybeleid